Röportaj: Yuser | Eunika Sot
Röportaj: Sude Orhan
Yuser, bir NFT pazar yeri. Ancak alışılagelmiş NFT pazar yerlerinin en büyük eksikliklerinden birine cevap veriyor: sosyalleşmek. Gönderileri paylaşabiliyor, yorum yapabiliyor ve sohbete erişebiliyorsun. Bu yeni nesil mobil uygulamayı kullanmaya başlamadan önce kurucusu Eunika Sot ile biraz konuştuk.
Eurika, şu anda NFT ekosisteminde en çok ihtiyaç duyulan şey veya konsept ne?
Özellikle Ethereum üzerinde, NFT adına birçok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Öyle ki zaman içinde insanların, NFT’lerin sadece Ethereum üzerinde olmadığını göreceklerini hissediyorum. NFT’ler tüm farklı zincirlerde var olabilir ve tüm bu farklı ekosistemler NFT'leri destekleyebilir. Konu, neyi faydalı bulduğunuzla ve hangi topluluğun parçası olmak istediğinizle ilgili. Örneğin bizimki gibi bir şirket için bu sorunlardan biri, Ethereum’un bize ekonomik bir anlam ifade etmemesi. Ekonomik derken, Ethereum üzerindeki gaz maliyetlerini ve içerik basımı için ödemeniz gereken ücretleri kastediyorum. Maliyeti çok çok yüksek. Bu yüzden farklı bir anlatıyı destekliyoruz. Gelecekte tüm içeriğin NFT olacağına inanıyoruz. Böylece o içerik üzerindeki mülkiyet haklarını elinde tutabileceksin. Sonrasında onu nasıl değerlendireceğin sana kalmış. İnternetin ilk günlerini düşünelim: bilgisayarların birbirleriyle asla bağlantı kuramadığını hatırlıyorsundur. Bir bilgisayarın olurdu ve kendi halinde takılırdın; arkadaşlarınla iletişmen zordu. CD gibi şeyler bile farklı oynatıcılarda çalışmıyordu. Bu, kripto dünyası ve blokzincir dünyası söz konusu olduğunda şu anda olan bir şey. Kendi ekosistemlerinde olan blokzincirler var. Birbirleriyle iletişmekte pek iyi değiller. Gelecekteyse, tüm bu farklı zincirlerde sahip olduğun tüm varlıkları değiş tokuş edilebilecek ve devredebileceksin. Tabii, gelecekte… Oraya varmanın zaman alacağını düşünüyorum.
Öte yandan, şeffaflık da bu hikayenin anahtarı…
Bu noktada altını çizmek istediğim şeffaflık, teknolojinizin nasıl çalışacağını bilmekle ilgili. Ama bence asıl önemli olan terim ‘birlikte çalışabilirlik’. Kullanmayı çok sevdiğimiz, geleceğe dönük bir başka büyük terim de o. Temelde, gelecekte anlamlı olacak teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Herkesin ve tüm teknolojilerin birbirine bağlanabilmesi ve birbirleriyle konuşabilmesi gerekiyor.
Nitekim Web3'te bazen muhatabın insan olduğu unutulabiliyor…
Kesinlikle. Bunu mesela, NFT topluluklarının büyümesinde gözlemleyebiliyorsun. Birbiriyle en çok iletişim halinde olan topluluklar en başarılı ve büyük olanlar oluyor. Bence bu NFT’nin ve metaverse’ün büyümesinin bir kısmına COVID-19 süreci de öncülük etti. İnsanlar evlerinde tekti, bilgisayar başındalardı. Birbirlerine daha yakın hissetmek için ne yapabileceklerine odaklandılar. Fiziksel olarak uzak olmalarına veya dünyanın farklı yerlerinde olmalarına rağmen, birbirleriyle bağlantı kurmalarını sağlayacak bir şey inşa etmeye çalıştılar. Bu yüzden tüm bu süreçte, insanlık olarak etkileşimlerimize eklediğimiz farklı bir tür iletişim katmanı olduğunu düşünüyorum.
Sen de NFT'ler için bir sosyal medya uygulaması oluşturdun… Biraz açabilir misin çalıştığın projeyi?
Yuser, içerik oluşturucular için tasarlanmış çevrimiçi bir portal. bir NFT pazarına ve bir DeFi token’ına sahip. Sosyal medya uygulamalarında yaygın olan işlevleri var. Gönderileri paylaşabilir, gönderiye yorum yapabilir ve sohbete erişebilirsin. Takipçilerin de var. Bu, iletişimi kolaylaştıran ve içeriğinizin görünürlüğünü artıran bir özellik. Şu anda OpenSea veya diğerleri gibi pazar yerlerinde sadece bir şeyler satın alabiliyorsun…
Bu harika tabii. Ama o pazar yerleri, içeriğin asıl keşfedildiği yerler değil. Bunu özellikle ön sayfalarına baktığında görebilirsin. Orada gördüğün içeriklerin hepsi özel olarak seçiliyor.
Ancak yine de içeriğinin keşfedilmesini ve NFT olarak satın alınmasını isteyenler, Web2’yi (Twitter’ı ve Discord’u) telgraf olarak kullanıyor. Çünkü bunlar, keşfedilmek ve içeriği ortaya çıkarmak için fırsatlar sunan harika reklamlar. Bu ping pong oyununu bu platformlar arasında oynamalısın. Bu yüzden, ikisini birleştirerek bunu yapmanın farklı bir yolu olduğuna inanıyoruz. Günün sonunda, içeriğinizi satışa sunmak için sosyal bir uygulamadan daha iyi bir yer var mı? Tüm sanatçıların içeriklerini yayınladıkları Instagram'ları hala mevcut. Ama para kazanamıyorlar. Neden onları bir araya getirmiyoruz ve insanların içerikleriyle tanışabilecekleri bir yere sahip olmalarına izin vermiyoruz?
Yuser'i diğer pazar yerlerine bağlamayı planlıyor musun?
Diğer çözümlerle, diğer ağlarla da görüşme halindeyiz. Her şey son kullanıcılarda yaratacağımız fayda ile ilgili. Az önce bahsettiğim gaz maliyetlerinden dolayı, Ethereum ile entegre olmayı özellikle tercih etmiyoruz. Ancak bu, insanların ağımızda var olan NFT'leri alıp başka bir yere koyamayacağı anlamına gelmiyor. Bana göre Web2 ile Web3 arasındaki temel fark bu. Kontrol sende. Cüzdanın aracılığıyla varlıklarının sahibi oluyorsun. Onları istediğin yere götürebilirsin.
Şu anda Yuser'da kaç içerik oluşturucu var?
Yaklaşık 16.000 kullanıcımız var. Uygulamayı yalnızca davet ile kullanabiliyorsun. Katılmak isteyen herkesin Discord’umuza girmesi ve birinden davet kodunu istemesi gerekiyor. Henüz küçük bir girişimiz. Bu yüzden geri bildirime çok açığız.
Son soruma geldim bile. Görsel bir kolaylık sunmamasına rağmen NFT iletişimindeki en dominant sosyal medya platformu Twitter. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?
Tweet’ler çok kısa bir yaşam döngüsüne sahip. Facebook'ta, bu eskiden 24 ya da belki 12 saat gibi bir şeydi. Bu süre genellikle algoritmik olarak belirlenir. Tam sayıları hatırlamıyorum ama bu sürenin Twitter için 20 dakika gibi bir şey olduğunu biliyorum. Twitter bir mikro akım yaratıyor. Böylece tweet’ler çok hızlı bir şekilde viral olmaya başlıyor.
Ve bu da, keşif için harika bir araç olduğu anlamına geliyor. Çünkü eğer Twitter’ın bu özelliğine dokunabilirsen; kitleni doğru tanıyıp doğru içerikler yayınlarsan trend olmaya başlayabilirsin. Hatta dakikalar içinde viral olabilirsin. Nitekim Twitter çok gürültülü bir yer.
Yine de Twitter, ‘beş dakikalık şöhret’ sağlayan bir numaralı platform olmaya devam ediyor. Instagram öyle değil. Tabii ki Instagram'ını da büyüyebilirsin. Ama bence şu anda Instagram'da gerçekten büyümek istiyorsan, kitleni başka bir yerde geliştirdikten sonra Instagram'a getirmelisin. Çünkü Instagram artık doydu. Bir sürü reklam var. Yeni içerik oluşturucular için gürültüyü kesmek çok zor. Bu nedenle, Instagram'ın insanların NFT reklamlarını paylaşmaları için bir numaralı araç olmadığını görüyoruz. Ancak Twitter böyle değil. Twitter, görsel paylaşımlar için değil, kısa alıntılar yayınlamak için tasarlandı. Ve zaman içinde çoğunluğu görsel eser olan NFT’ler için bir numaralı platform haline geldi. Bunun nedeni görsel unsur değil; ‘beş dakikalık şöhret’i çok hızlı bir şekilde sağlaması. Şimdi Yuser’a dönersek; uygulamamızla bahsettiğim şey bu. Gürültüden uzakta, bu tür bir keşfedilebilirlik ve etkileşim sağlamaya çalışıyoruz.