Merkezsiz Seçkisi: Kitaplar

Yazar: Derin Altan

 

Kendilerine her gün, ortalama bir Netflix dizisi bölümünden daha kısa bir süre ayırmanızın kafi.

Blockzincir, kriptoparalar, NFT’ler, web 3.0… Çok fazla terim var, biliyoruz. Bazen biz de boğazımıza kadar bilgi seline batmış buluyoruz kendimizi. Emin ol, seni bizden daha iyi kimse anlayamaz. 

Ama Web3’’ü anlamlandırma yolculuğumuzda bize yol arkadaşlığı ve kılavuzluk eden bazı kitapları seninle paylaşalım istiyoruz.. Bu serüvenin neresinde olursan ol, bu kitapların sana yardımı dokunacak. Bilgilerini tazelemek ya da nöronların arasına sıkışmış karmaşık bilgileri biraz kümelendirmek istiyorsan bu kitaplara göz at. Tabii, bu yola ilk adımını atmayı bekliyorsan da…

Listeyi kısa tuttuk. ‘En sevdiğimiz 20 kitap’ gibi girmedik olaya. Aklınıza başka kitap önerileri de gelebilir. Bunları bizimle paylaşırsanız, küçük bir dijital Web3 kütüphanesi inşa edebiliriz. Kolektif olarak. 

 Size tek önerimiz var: Abartmaya gerek yok. Bu kitaplara her gün sadece 30 dakika ayırın. Eğer 30 dakika ayırırsanız, Mayıs ortası gibi başladığınız bu serüvende, Eylül ayı sonunda tüm kitapları bitirmiş olacaksınız. Seçkiyi de buna göre ayarladık. Ortalama bir Netflix dizisi bölümünden kısa bir süre. 

Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System

Yazan: Satoshi Nakomoto

Süre: 9 Sayfa / 30 dakika / 0.5 Saat 

Karşınızda, her şeyin başladığı o ünlü White Paper var. Yola bu okumadan yola çıkmamak gerekiyor. ‘Güven’ meselesine gerek kalmadan elektronik bir şekilde işlemlerin gerçekleşmesi için önerilen sistemin temel ağlarını ve prensiplerin yazılı olduğu bu, kaynakça dahil, dokuz sayfalık metni, bizce herkesin okuması elzem. 

The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking

Yazar: Saifedean Ammous

Süre: 304 sayfa - 600 dakika / 10 saat

Bitcoin’in bir önerisi var: para dediğimiz konsepte merkeziyetsiz, yenilikçi ve kimse tarafından kontrol edilmeyen bir çözüm önerisi. Daha önce ‘merkeziyetsiz’ görünüp, çeşitli güç dengeleriyle sürekli dans eden (ve hatta bu güçler tarafından kontrol edilen) diğer standartlara (altın, Bretton Woods gibi) alternatif getiren bu sistemin derinlemesine incelemesi. 

Digital Gold: Bitcoin and the Inside Story of the Mistifs and Millionaires Trying to Reinvent Money

Yazar: Nathaniel Popper

Süre: 416 sayfa - 840 dakika / 14 saat

Bu kitabın yazarı bir gazeteci. New York Times’ın teknoloji ve iş/yönetim yazarı Nathaniel Popper’ın tecrübelerinden Bitcoin’in tarihi, finansal teknoloji alanında açtığı çığırlar ve beraberinde getirdiği sosyal dönüşümler hakkında olmazsa olmaz bir kitap. Özellikle Bitcoin camiasındaki temel karakterleri tanımak için de birebir. 

The Infinite Machine: How an Army of Crypto-hackers is Building the Next Internet with Ethereum

Yazar: Camila Russo

Süre: 320 sayfa - 660 dakika - 11 saat

Bitcoin’den hakkını vere vere bahsettik… Ama bir de Ethereum var. Listemizdeki bu kitap da bir gazeteci tarafından kaleme alındı. Su gibi akıyor. Bu sefer bir finansal işlem sistemi veya bir kripto parayı değil, ‘sıradaki internet’ (next internet) olarak anılan ve üzerine farklı yapıların kurgulanabildiği bir blokzincir olan Ethereum’un hikayesini öğreniyoruz. 

Token Economy: How the Web3 Reinvents the Internet

Yazar: Shermin Voshmgir

Sayfa: 360 sayfa - 720 dakika - 12 saat

Aklınız karışıksa, kafanızdaki bilgileri bir sisteme oturtmak istiyorsanız, bu kitap. Direkt bu kitap. Web3’ün 5N 1K’sını sistematik bir şekilde, bıkmadan, sıkılmadan temel örneklerle anlatıyor Shermin. Bitcoin, Ethereum, blokzincirler ve bunların yaratıcılarını tanıdıktan sonra, Shermin’in bu kitabı ile tüm taşlar yerine oturuyor. 

The Cryptopians: Idealism, Greed, Lies and the making of the First Big Cryptocurrency Craze

Yazar: Laura Shin

Sayfa: 497 sayfa - 1020 dakika - 17 saat

Bir tane de ‘yeni’ kitap eklemek istiyoruz. Şubat 2022’de yayımlanan bu kitapta içinde bulunduğumuz ve para, kültür ve güç dengelerini derinden etkileyen bu dönüşümün kişisel yansımaları ve hikayesi anlatılıyor. Ethereum’un erken tarihi, kuruluşu ve sonrasında değişen güç dengeleri, iktidar açlığı ve idealizm üzerine roman gibi akan bir gazetecilik dosyası.

Previous
Previous

Odak: DAO | Ne, Nasıl, Neden?

Next
Next

Odak: NFT | Neden Herkes NFT Hakkında Konuşuyor?