Merkezsiz Seçkisi: Belgeseller

Yazar: Derin Altan

İkinci Dünya Savaşı’nı belgesellerden izledikten sonra, o zamanı yaşamış insanların tecrübelerini de dinlemeyi çok severdim. Bu merakım gerçekten de belgesellerden tetiklenirdi. Bazılarımız kimin bu biyografik kitaplar, tarih kitapları veya romanlar olabilir. Benim için: belgesel.

Şunu farkettim ki üniversiteyi bitirip iş gücüne resmen başladıktan yalnızca iki hafta sonra Lehman Brothers iflasını açıkladı. Daha bir yıl geçmeden de Satoshi’nin Bitcoin hakkındaki A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ı yayınlandı. Baya tarihsel bir dönemi yaşamışım. Bunu aşağıda verdiğim bazı belgeselleri ilk izlediğimde farkettim. Benim bizzat yaşadığım bir dönemde blokzincirler ortaya çıktı ve yayıldı. 

Çok da keyifli olmayan bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde bazen fiyatlara takılıp blokzincirlere, kripto varlıklara, Web3’e veya NFT’lere olan güven sarsılabilir. İşte bu yüzden de aşağıdaki belgelsellere bir göz atmak için harika bir zaman! Bu belgeseller bu teknolojilerin başardıklarını, hangi yollardan geçtiğini, ufacık bir kıvılcım iken nasıl küresel çapta ana akım haline geldiğini anlayabilmemiz için çok değerli. 

Şu anda üzerinde yürüdüğümüz yol oldukça taşlı. Sallantılı. Ama geride bıraktığımız yola bakıp, gurur duymadan, bugün hakkındaki yorumlar biraz sığ olabilir. Şimdi seçtiğimiz belgesellere bir göz atıp, geride bıraktığımız yola tekrar bir bakalım. 

CRYPTOPIA - Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet

Tarih: 2020 

Süre: 1 saat 26 dakika

‘Bitcoin: The End of Money as We Know It’ belgeselinin yönetmeninden, beş yıl sonra bir belgesel daha geldi. Torsten Hoffman bu belgeselde Bitcoin’den yola çıkarak blokzincir teknolojilerini, bu teknolojilerin geleceğe dair neler inşa etmeye çalıştığını anlatıyor. Bunu yaparken de internetin geleceğine dair blokzincir teknolojilerinin yapabileceklerini konu alıyor. 

Bitcoin: The End of Money as We Know It

Tarih: 2015

Süre: 1 saat

Bitcoin’i anlamak için paranın ne olduğunu bir anlamak gerekiyor. Bu belgesel de bunu çok iyi anlatıyor. Takas ekonomisinden, Wall Street’e nasıl ulaştığımızla başlayan belgeselde, paranın bankalar tarafından nasıl yaratıldığını ve mevcut ekonomik sistemi ve Bitcoin’in borç temeli olmadan bir para sistemi yaratma girişimini anlatıyor.

Trust Machine: The Story of Blockchain

Tarih: 2018

Süre: 1 saat 24 dakika

Bu belgesel daha ziyade blokzincir teknolojilerine değiniyor. Söz konusu teknolojilerin onuncu yılında yayınlanan belgeselde güven üzerine kurulu bu sistemin yaptıklarını, amaçlarını ve yapacaklarını izliyoruz. Ayrıca bu blokzincir üzerinde fonlanan ve dağıtımı gerçekleştirilen ilk belgesel olma özelliğini de taşıyor

The Rise And Rise Of Bitcoin

Tarih: 2014

Süre: 1 saat 36 dakika

Bu belgeseli yayınlandığı tarihte izleseydim, hayatım ne kadar değişirdi diye düşünmek bile istemiyorum. Kripto gazilerinin zamanından gelen The Rise and Rise of Bitcoin’de, Bitcoin’in yaratılışına, yükselişine ve yükselmeye devam edişine değiniliyor. Bu teknolojinin yaşadığı zorlukları ve o zaman Bitcoin almanın ne kadar zor olduğunu izlemek gerçekten çok ilginç.

Banking On Bitcoin

Tarih: 2016

Süre: 1 saat 30 dakika 

Hep duyduğumuz o cümle: ‘Bitcoin, internet ile birlikte tarihin en yıkıcı teknolojisi’. Ama neden? İnterneti anlamak kolay. Her yerde, herkes kullanıyor ve herkesi birbirine bağlayarak, bilgiye erişimi muazzam biçimde demokratikleştiriyor. Peki Bitcoin neden bu özel ve kısa listede? Cevabı bu belgeselde. 

Netflix Explained: Cryptocurrency

Tarih: 2018

Süre: 18 dakika

“Çok vaktim yok.”, “Bir arkadaşa bakıp çıkacağım.” diyorsanız, en azından bunu izleyin. Çok vakit almıyor. Vox kalitesiyle güzel bir kısa-belgesel izlemiş, bilgi dağarcığınızı bir tık genişletmiş olacaksınız.  20 dakikanın altında, kripto varlıklar hakkında hap bilgi veren güzel bir yapım. 

Previous
Previous

Odak: DAO | Yönetişim Modelleri 1

Next
Next

Röportaj: MetaxCollective