Merkezsiz İle İlk Buluşma!

Yazar: Sude Orhan

 

24 Mayıs 2022 Salı, saat 18.00. Gümüşsuyu’nda, calling house’dayız. 

Daha önce calling house’a gitmediyseniz, size buranın şehrin içindeki küçük bir vaha olduğunu hemen belirteyim. Dev ağaçlara sahip bahçesi ve modern tasarım kimliğiyle, adıyla müstesna, sizi çağıran bir mekan. Biz de hem calling ekibinin enerjisine hem de mekanın büyüsüne kapılarak lansmanımız için kendileriyle iş birliği yapıyoruz. 18.10 itibarıyla siz de yavaş yavaş aramıza katılıyorsunuz. 

Az önce bahsi geçen bahçenin kapısından girdiğinizde sizi sponsorlarımızın lightbox’ları karşılıyor: AdLunam, Algorand, Metavest* ve Hagia. Açılışımızda aramızda olmak üzere misafir ettiğimiz AdLunam’dan Nadja Bester ve Algorand’dan Jack O’Connor ile Natale Kostic birkaç saate panelde konuşmaya başlayacak. Hagia kurucusu Sedat Boynueğri de, keza. 

Sedat’ı gördüğüm gibi beni kısa bir AR turuna çıkarıyor. Hagia olarak geliştirdikleri Wonders App üzerinden, açık çağrımızda seçilen eserleri calling’in duvarlarında, tavanında AR olarak deneyimliyoruz. Ardından aşağı iniyoruz. 

İki katlı alanın alt katı, Hagia ile gerçekleştirdiğimiz açık çağrıya katılan sanatçıların sergisine ev sahipliği yapıyor. Kadın ve normatif cinsiyet kimliklerinin dışında konumlanan 100 sanatçının ilettiği eserlerden seçilen 10 NFT ekranlarda sergileniyor. Soldan sağa, sırasıyla: Hilal Özdemir/Rebirth Fauna #1, Birce Yıldırım/Invidia, Mia Boas/The Star Palace, Ece Gündoğan, Zhannet Podobed/Wild & Free, Willea Zwey/Sunshower, Ece Haskan/Hamam, Hakan Sorar/Shaping, Nil Cordan/Birth, Kübra Su Yıldırım/About Zero. 

Kürasyon ekibinde yer aldığım sergideki işlerin yan yana bu kadar iyi görüneceğini tahmin etmediğimi itiraf ediyorum kendime. Bu kadar genç ve yetenekli isimlerin işlerine ev sahipliği yapıyor olmak hepimize gurur veriyor. 

İçki servisinin lokasyonu nedeniyle de olsa gerek, alt kat giderek kalabalıklaşıyor. Saat 19.30 olduğunda yukarı çıkma vaktimiz de geliyor. Konuşmamız gereken şeyler var. 

Mesela, neden buradayız? Merkezsiz nasıl bir yolculuğa çıktı? 

Mikrofon, kurucu ortaklarımız Görkem Bereket, Utku Güven ve Derin Altan’da. Bu yolculukta ilham aldığımız noktalara, ekibimizin yapısına, vizyonumuza, misyonumuza ve benzeri detaylara değiniyorlar. 10 dakikalık konuşmadan sonra, DJ kabinin önündeki üç sandalyeden ikisi boşalıyor ve sahne Derin’e bırakılıyor. Ardından ‘Web3’te Dijital Kimilikler’ panelini başlatmak üzere boş kalan iki yere Algorand’ın komünite yöneticisi Jack O’Connor, AdLunam’ın kurucu ortağı Nadja Bester ve yine Adlunam’dan Natale Kostic oturuyor. 

Nadja Bester

Panelde, Web2'de Instagram'da ya da başka platformlarda yarattığımız dijital kimliklerin merkezi yapıların kontrolünde olduğundan  tehlikede olduğu ve platform kullanıcılarıyla gelirlerini paylaşmadığına değiniliyor. Sonra Web3'ye bunun nasıl değişeceği ve özellikle içerik üreticileri için nasıl fırsatlar olduğu konuşuluyor.

Jack O’Connor

Saat 20.15. Panelistler değişiyor. Bu kez konumuz DAO. Moderasyon Utku’da. CurveLabs’in kurucusu Cem Dağdelen, PrimeDAO’dan Alp Ergin ile Renç Korzay ve ProteinDAO’dan Deniz Yazıcıoğlu DAO’ların ne olduğuna, amaçlarına, fonksiyonlarına değiniyor. 

Cem Dağdelen

Cem, Alp ve Renç DAO'ların bize sunduğu umutlu geleceğin yanında, her bir iş modelinin DAO'ya dönüşebileceğine dair vaadinde de çok da yerinde olmadığını belirtiyor. 

Renç Korzay, Deniz Yazıcıoğlu, Alp Ergin

Web2’deki işinden istifa ederek Web3’e geçen ve kendine yeni bir kariyer inşa eden Deniz, ekosistemin sunduğu olanaklardan bahsediyor. Yaklaşık 15 dakika süren panel sona erdiğinde mikrofon Sedat Boynueğri’ye uzatılıyor, o da kurucusu olduğu Hagia iş birliğiyle gerçekleyen açık çağrımıza ve NFT sergimize dair teşekkürlerle dolu tatlı bir konuşma yapıyor. Biz de ona, haftalardır süren desteği için teşekkür ediyoruz, sarılıyoruz ve parti başlıyor. 

Ece Özel DJ kabininde. Kalabalık içinde neredeyse herkesi görüyorum! Parti boyunca aramızdan ayrılmayanlar olduğu gibi, aktif bir sirkülasyon da var. Gözüme ilk çarpan isimler, şöyle: Elif Bereketli, Lalin Akalan, Selay Karasu, Anıl Karyağar, İdil Dursun, Rızacan Kumaş, Doruk İşmen, Nafiz Bayındır, Mert Çobanov, Mercan Dede, Elif Çetin, Sude Belkıs…

Sanatçılar, NFT sanatçıları, developer’lar, gazeteciler, yazarlar… Kimi yıllardır Web3’ün içinde, kimiyse bu ekosistemi yeni kokluyor. Eğer siz de Web3’e uzaktan bakıyorsanız ama onu göremiyorsanız, bu doğal. Onu görmek için iyi okumak, araştırmak, içine girmek gerekiyor. Merak her şeyin başı olsa da, başlamak bitirmenin yarısı. Neyse ki siz şu an doğru adrestesiniz. Web3’ün üzerindeki mistik havayı dağıtmak üzere çıktığımız yolda, kompleks kavramları en anlaşılır şekilde anlatıyoruz, anlatacağız. Dolayısıyla Merkezsiz’i takip etmeye devam edin.

Özetle… Heyecanlıydık. Hala heyecanlıyız. 

Tekrar buluşmak, bu kez birlikte üretmek ve yine birlikte değer yaratmak üzere planlar yapmaya başladık. Yaz bitiminde, Eylül’de (ya da Ekim’de) yine görüşmek üzere kolları sıvadık bile. 

O zamana dek gözünüzün bültenimizde ve diğer içerik formatlarımızda olması ricamız! 

*Metavest’in lightbox’ı, etkinlik bitiminde esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu ve asla bulunamadı. Kendisini arama çalışmalarımız sürüyor.

Previous
Previous

Web3 Vahşi Batı Mı?

Next
Next

Röportaj: Burçak Ünsal