Bir NFT’yi Nasıl Duvarıma Asarım?

PORTALS by LOREM

PORTALS by LOREM

Yazar: Utku Güven

 

İçindeki boomer’ı susturamıyorsan, izleyebileceğin üç farklı yöntemi aşağıda sıralıyoruz. 

Nonfungible.com ve araştırma şirketi L'Atelier’nin birlikte hazırladığı rapora göre, NFT’ler 2021 yılında küresel sanat piyasının yüzde 16’sına ulaştı. Yani, satış hacmi olarak. 

An itibarıyla Opensea, SuperRare, Nifty Gateway ya da yerel bir opsiyon olan Carny gibi NFT satışının yapıldığı bir platformdan kolaylıkla NFT sanat almak mümkün. 

Ama benim gibi içindeki küçük ‘boomer’ı susturamayan biriysen, kendine şunu sorabilirsin: “Peki bu NFT’leri alsam, nereye asacağım?”

Küçük de olsa bir koleksiyonum varsa bunları gururla göstermek istemez miyim? 

İsterim. 

O zaman yöntemlerin neler olabilir, bir bakalım.

Baskı alabilirsin. 

Bildiğin ozalitçiden baskı alıp, Ikea’dan aldığın 30x40 çerçeveye NFT sanatı yerleştirebilirsin. Bu kadar basit. Tabi bu 3D veya GIF şeklinde olan sanat eserleri için uygulayabileceğin bir yöntem değil. 

Ayrıca nasıl bir kağıda ve kaliteyle baskı alacağın da önemli olabilir. Sonuçta özene bezene aldığın bir sanat eserinden bahsediyoruz. Bunun için çözüm geliştiren, Web3 dünyasıyla fiziksel dünyayı bağlayan bir girişim var: Solidnft. Solidnft, cüzdanındaki ya da doğrudan linkini paylaştığın NFT’lerin istediğin kalitede baskı almanı ve adresine gönderimini yapmanı sağlıyor. 

Buna ilişkin Türkiye’de de bazı girişimlerin çalıştığını biliyoruz, henüz yayında değiller ama çıkınca ilk haberi Merkezsiz’den alacaksın.

Dijital çerçeve kullanabilirsin.

Bu yöntem 3D, GIF ya da animasyon olarak oluşturulan sanat eserlerinin sergilenmesi için iyi bir seçenek. Ancak tabi ozalitçiden alacağın çıktıdan biraz daha tuzlu.

Dijital çerçeve seçeneklerinden biri Tokenframe. 10 inç olan en küçük çerçeve fiyatı 333 Dolar’dan başlıyor, 33 ekran seçeneği 1999 Dolar’a kadar çıkıyor. 

Bu ekranlarda stereo hoparlörler de var, dolayısıyla ses ve görüntünün birlikte kullanıldığı eserleri de bütünüyle sergileyebiliyor.

Diğer bir opsiyonsa, Atomic Farm Ware’ın Wave çerçevesi. Burada 27 inçlik tek bir ekran opsiyonu var ve fiyatı 1337 Dolar. Wave, sahip olduğun NFT’leri blockzincir üzerinde doğrulayıp gösteriyor. Yani sahip olmadığın bir NFT’yi bu ekranda gösteremiyorsun. Negatif bir durum olarak görülebilir ancak bir çevrevenin içine bu özelliği yerleştirmesi aslında oldukça inovatif. 

Wave içinde eserin boyutunu, en boy oranını ve rengini ve ayrıca NFT'nin sanatçı, isim ve sözleşme adresi gibi bilgileri yerleştirebiliyor ve ayarlayabiliyorsun.  Her bir NFT'nin kimliğini doğrulamak için QR kodu oluşturabiliyorsun. 

Tabii ki bu iki firma dışında da benzer çerçeveler yapanlar var… Multimedya sanatın NFT teknolojisiyle birlikte küresel sanat piyasasından aldığı pay arttıkça, eserlerini sergilemek isteyen koleksiyonerlere hem global hem de yerel bir çok girişim opsiyonlar sunacak.

Akıllı televizyondan izleyebilirsin.  

Evinde zaten bir akıllı televizyon varsa, NFT’ni direkt olarak sergilemen mümkün. Ama burada bazı sorunlar var. Normal bir LED TV’de gösterilen eserler tam olarak o ‘artsy’ hissi vermiyor. TV üreticileri bu konuda da çalışmaya başladı, mesela Samsung’un ‘Art Mode’u olan bir televizyonu mevcut.

Bunun yanında yakında Samsung 2022 yılında çıkaracağı üst segment televizyonlarda entegre bir NFT alım satım platformu olacağını duyurdu. Bu entegrasyonu, ilk NFT pazaryeri platformlarından biri olan Nifty Gateway ile yapacaklar. 

Yine de estetik olarak NFT’lerin özellikle kişisel alanlarda sergilenmesi için estetik bir yöntem midir, tartışılır. 

Dediğim gibi içimdeki küçük ‘boomer’ sanatı hala çerçevede görmek istiyor…

Previous
Previous

Röportaj: Alp Ergin | PrimeDAO

Next
Next

Röportaj: Chloe Kelly Miller