Odak: Web3 Toplulukları ve Web3 İletişimi

Yazar: Aybars Dorman

 

Blokzincir teknolojileri dünyayı değiştiriyor ve bu değişim sürecinde etkisini kaybedecek gibi de görünmüyor. Bu etkinin artmasındaki en önemli aktörlerin pandemi & internet olduğunu söyleyebiliriz.

İnternet sürecinde hiç kuşkusuz en önemli oyunculardan biri ise Web3 adındaki yeni nesil internet deneyimlerini bizlerle buluşturan bir felsefik devrim. 

Bu devrimi Andreessen Horowitz’in genel partnerlerinden Chris Dixon oldukça ‘lean’ bir şekilde açıklamış: “Web3, kurucuların ve kullanıcıların sahip olduğu, tokenlarla düzenlenmiş bir internet.”

Yarının dünyasını gerçekten tanımlamak ve şirketleri, uygulamaları ve kuruluşları Web3’ü ölçeklendirmeye hazırlamak için önce internetin ve web’in tarihini ve doğrulanabilirliğini; güvenden bağımsız bir geleceğe doğru doğal evrimini anlamalıyız. 

Web3 Toplulukları: Topluluk Anlayışı Değişiyor?

Yeni bir kavram olmasa da, Web3 terimi 2021'de giderek daha popüler hale geldi, çünkü daha fazla endüstri lideri bu terimi tek bir merkeze/varlığa/yapıya ait olmayan bir interneti ifade etmek için kullanmaya başlzadı.

Her blokzincir, kripto ve Web3 projesinin kendi değerlerini ve kültürlerini yansıttıkları yerel toplulukları bulunuyor. 

Bu kimi zaman çok aktif 100 kişilik bir topluluk olabilirken, kimi zaman yoğun ekseriyetin aktif olmadığı 100.000+ sayılarında topluluklar olabiliyor. Bitcoinciler, Ethereans, Dogecoin ordusu, LINK denizcileri var. O kadar farklı bakış açılarına ve fikir setlerine sahip topluluklar varki, içlerinde en özgün olanı da kendilerine ‘Bored Ape Yatch Club’ diyen tayfa.

Compound, Aave ve algoritmik stabilecoin Terra gibi karmaşık finansal araçlar etrafında proposallar yayınlayan ve bu proposallara oylar veren, topluluklar da mevcut.

Web3 Topluluklarının Parçası Olmak

Web3'te topluluğun önemi, finansal ve iş birlikçi organizasyon yapısında devrim yaratması beklenen merkezi olmayan özerk kuruluşların (DAO’lar) popülaritesinden ölçülebilir. Öncelikle topluluklar ile nasıl iletişim kurabileceğinizi belirtmek isterim. 

İlk adım olarak hoşunuza gidebilecek online/offline toplulukların listesini çıkarmakla başlayabilirsiniz.

Sonra bu toplulukları ilgi alanlarınıza göre önceliklendirebilirsiniz.

Daha sonra Web3 topluluklarıyla iletişiminizi başlatmak için; topluluğun en aktif olduğu mecrayı belirleyip, bu medium’a (Discord,Slack, Telegram gibi) nasıl katılabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Kimi zaman topluluğa katılmak ücretsiz olabilirken, bazense ücretli NFT’ler almak veya bazı görevleri yerine getirerek bu toplulukların bir parçası olabilirsiniz.

Örneğin Developer DAO topluluğuna kalıcı şekilde dahil olabilmek OpenSea üzerinden DAO’nun oluşturduğu NFT’lerden herhangi bir tanesini satın almanız gerekiyor.

Web3 Dili & Kültürü

GM, GN, WAGMI…

Yukarıdaki terimler size Fransız mı geliyor? Evet yukarıdaki kelimeler Web3 kültürüne ait birer kısaltma. Her birinin alametifarikası var. 

Kendine has dili ve kültürü olan Web3 dünyası bizlere çok yabancı geliyor olabilir. Lakin, gelecek beş yıl içerisinde bu dil ve kültür, Web2 dünyasından Web3 dünyasına onboard eden kitlenin sayısı çoğaldıkça, daha sıklıkla karşımıza çıkacak ve yeni internet deneyimleri esnasında bizler için epey kullanışlı olabilir.

Günümüzde, pek çok dijital sanatçı, müzisyen, geliştirici, tasarımcı, yatırımcı Web3 toplulukları ile kendini besliyor ve kendi kültürlerini oluşturuyor. Toplulukların içerisinde daha çok rol almak veya bu yapıların genesis/core ekiplerinde yer almak istiyorsanız, toplulukların kültürlerini zamanla benimsemek durumda kalacaksınız.

Bu kültür konusuna güzel bir örnek vermek istiyorum:

Herhangi bir sanatçı, eserlerini artık dijital bir şekilde icra etmeye karar verir. Internet ortamında bir araştırma yapar ve karşısına NFT kavramı çıkar. Sanatçı NFT sayesinde eserlerinin haklarını daha çok koruyabildiğini görünce NFT kavramıyla daha çok ilgilenmeye başlar. Internet ortamında ve topluluklarda daha çok araştırmalar yapmaya başlar. Sonrasında, kendisine uygun toplulukları seçer ve onlara katılır. Toplulukların içerisinde ne kadar çok zaman geçirirse, paralel olarak Web3 dili ve kültürüyle kendisini otonom bir şekilde beslediğini fark etmeden, Twitter üzerinde aşağıdaki gibi düzenli paylaşımlar yapmaya başlar:

https://twitter.com/siyahvari/status/1550731623842332672

Twetted @Siyahvari

Kolektif Öğrenme ve İlerleme

Kolektif öğrenme ve ilerleme konseptine odaklı bir topluluk anlayışıyla, ilerleyen ve çalışmalarını ekosistemini sadece ticari amaçların dışında besleyen, büyüten ve kendi girişimlerini kurması yönünde teşvik eden Web3 topluluklarının yükseleceği bir döneme girdik.

Bu dönem içerisinde çok daha kısa süre içerisinde toplulukların iş birliktelikleri yaparak ses getirecek DAO yapılarını kuracağını ön görüyorum.

Topluluk anlayışları değişmeye devam edecek gibi gözüküyor. Bu değişim yaşanırken Web3 topluluklarının birer parçası olmak ise daha da popüler bir aktivite olabilir. Toplulukların kendi Web3 kültürleri Web3 dili ile birleştiğinde ise yeni nesil internetin ilk nesilleri pek çok farklı yeni startup’lar kuracaklar. Girişimciler ve topluluk önderleri, başka topluluk ve projelerle daha çok iş birliği yaparak DAO’lar ile yükselişe geçtiğinde ise bam başka bir bir internet ve aidiyet kavramı ortaya çıkabilir.

Ben bunun ‘kolektif öğrenme ve ilerleme anlayışı ile olacağına inanıyorum ve sözlerimi şöyle bitiriyorum:

“We are all gonna make it” #Wagmi

Previous
Previous

Odak: Kripto Hack'lerinin Kısa Tarihi

Next
Next

Odak: Bu Kimin Hikayesi?